BPM-tarief bij aanschaf van voertuigen

BPM-tarief bij aanschaf van voertuigen

Bij de aanschaf van een nieuw voertuig in Nederland, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het BPM-tarief. Dit is een bedrag aan belasting dat je moet gaan betalen bij de aanschaf van een voertuig. Hieronder zullen we uitleg geven over het BPM-tarief, hoe je deze kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden.

BPM betalen

Bij de aanschaf van een nieuwe bestelbus, motor of personenauto in Nederland ga je BPM betalen. Ook als je een voertuig laat importeren vanuit het buitenland krijg je hiermee te maken. Je betaalt belasting over elk kenteken dat op jouw naam staat. Het bedrag dat je moet betalen hangt af van het soort voertuig en het tarief dat berekend wordt.

Hoe hoog het BPM-tarief zal zijn, hangt af van een aantal factoren. Als het gaat om een personenauto, is de CO2 uitstoot van het voertuig van belang. Als het voertuig in kwestie een bestelauto, motor of kampeerauto is, gaat het om een percentage van de netto catalogusprijs.

Beste tarief berekenen

Als het gaat om een eerder gebruikt voertuig, moet je de keuze maken tussen het actuele BPM-tarief of het historisch tarief. Meestal is het historisch tarief hierbij het gunstigst. Als je dit tarief zelf wil berekenen, is het belangrijk om het bruto BPM-bedrag van het nieuwe tarief te vergelijken met die van het oude tarief. Hierbij moet je letten op de volgende factoren:

-         Roetfilter

-         Euro-6-norm

-         Fijnstofuitstoot

-         CO2-uitstoot

-         Wel of niet hybride

-         Energielabel

-         Accessoires buiten berekening

Tegenwoordig is dit echter een stuk gemakkelijker. Je kunt makkelijk online de BPM berekenen door gebruik te maken van een BPM calculator. Deze vergelijkers hebben een groot aanbod aan informatie. Hierdoor kun je een stuk makkelijker een keuze maken in je besluit.

Bezwaar

Mocht je de BPM niet (volledig) hebben betaald of ten onrechte geld terug hebben gekregen, dat is het mogelijk dat je te maken krijgt met een naheffingsaanslag. Als je hier schriftelijk bezwaar tegen wil maken, dan kan dit. Het is ook mogelijk om te vragen om uitstel van de betaling, mocht dit wenselijk zijn.